Tarımın umudu insan ve robot iş birliğinde mi?

Kahramanın robotlar olduğu ilk Amerikan filmi 1907 yılında çekildi. O günden bugüne robotların dünyayı istila edip insanlığı köleleri haline getirmelerini bekliyoruz. Yapay zekâ yardımıyla kendi kendine öğrenebilen, karşılaştığı sorunlara yeni çözümler önerecek kadar gelişen robotlar savunma sanayiinden ev temizliğine kadar pek çok alanda yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Endişelenmeli miyiz? 

Robotların yeni kullanım alanlarından biri de tarlalar. GPS, yapay zekâ, kamerayla tarama gibi teknolojileri etkin biçimde kullanan robotlar tarlalarda verimliliğin artırılması açısından oldukça büyük katkılar sağlıyor. Üstelik tarım robotları, sürdürülebilirlik ve verimlilik konusunda ağır makinelere göre daha iyi iş çıkarıyorlar. 

Tarımın umudu insan ve robot iş birliğinde olabilir mi? 

Halihazırda tarlalarda kullanılmaya başlayan robotlara ve faydalarına hep birlikte bakarak bu soruya cevap arayalım.

1- Ecorobotix

Tarlalara yeni tohumlar ekilirken en kritik aşama doğru zaman ve miktarda sulamaktır. Tüm tohumların yeterli miktarda su alması gerekir. Güneşten aldığı enerjiyle çalışan, tamamen otonom drone Ecorobotix, bu zorlu göreve talip. Gelişmiş görüntüleme teknolojisiyle tüm tarlayı dolaşan robot, tek tek tüm tohumları tespit edip suluyor. Robot aynı zamanda yüzde 90 daha az zirai ilaç kullanıyor ve böylece yüzde 30’a varan maliyet avantajı sağlıyor.

2- Energid

Ağaçtan meyve toplamak ilk bakışta kolay gelse de dallara zarar vermeme gereği ve bazı meyvelerin ağacın ulaşılmaz noktalarında olması nedeniyle çiftçiler için zorlayıcı olabiliyor. Energid şirketinin ürettiği robot tam olarak bu noktada çalışıyor. Görüntüleme sistemi ve yapay zekayı birleştirerek ağacı tanıyan robot, her iki üç saniyede bir meyve toplayabiliyor. 

3- Agrobot

Bu robotu ilk gördüğünüzde 24 kollu bir dev zannetmeniz mümkün. Çilek tarlaları için geliştirilen bu robotun işlevi kollarını tarlaya daldırarak tek tek çilekleri toplamak ve haznesinde saklamak. 

4- Agribotix

Agribotix aslında bir drone. Ancak gelişmiş kızılötesi gözlem teknolojisiyle taradığı alandaki tarımsal ürünlerin boyunu, sağlığını ve verimliliğini ölçerek hangi alana nasıl müdahale edilmesi gerektiğine dair sonuçları çiftçiye sunuyor. Böylece tarla sahibinin ürün kaybı yaşamasını engelliyor.

5- Vegebot

 

 

Cambridge Üniversitesi’nin geliştirdiği Vegebot, toplanması en zor bitkilerden biri olan marulu toplamak için geliştirildi. Üzerindeki kamerayla taradığı alandaki bitkileri keşfeden ve toplama makinesiyle toplayan Vegebot, ABD’de şimdiden sahalara inmiş durumda.

Tarım tüm dünyada yeni bir devrimin eşiğinde. Hasat için hayvanların kullanıldığı uzun bin yılların ardından büyük tarım makineleri devri gelmiş ve verimlilik inanılmaz biçimde artmıştı. Ancak artan verimlilik beraberinde ciddi çevre sorunlarını da getirdi. Tarımda robotlaşma ve robot & insan iş birliği ise buna sürdürülebilirliği de katıyor. Çünkü, özellikle kızılötesi gözlemleme ve yapay zekâ yardımıyla doğru-yeterli sulama kararlarıyla hem toprağın hem suyun verimli kullanılmasını sağlıyor. Dünya nüfusu ve buna bağlı olarak gıda talebi katlanırken tarımsal üretimde robotlara daha çok iş düşeceğe benziyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lütfen formu doldurun.